Stonewashed on nuorten elokuva nuorille

Stonewashed-elokuvan näyttelijät ovat todellisia ihmisiä eivätkä kiiltokuvamössöä. Clive Worsley (vas.) ja Greg Woods.

Jouni Kauranen
Iisalmen Sanomat 18.6.2001

Koskaan ennen ei yläsavolainen ole tehnyt elokuvaa ulkomailla, ei edes Edvin Laine. Siksi iisalmelaisten nuorten miesten Jarno Rinnekankaan ja Jarmo Siimennon Stonewashed-elokuvan ensi-ilta Iisalmen kulttuurikeskuksessa lauantai-iltana oli melkoinen tapaus näin paikallisittain.

Paikalla oli runsaasti tekijöiden koulu- ja opiskelutovereita sekä iisalmelaista nuorisoa. Stonewashed-elokuvan kohderyhmä, parikymppiset kaupunkilaisnuoret, jotka katsovat Music Televisionia ja käyttävät kännykkää, oli hyvin edustettuna.

Stonewashed sisältää musiikkivideoista ja mainoselokuvista tuttuja elementtejä. Nopeat leikkaukset ja lyhyet kuvat sekä musiikin runsas käyttö tuovat mieleeni pitkän, juonellisen musiikkivideon. Nopeiden siirtymien käyttö tekee paikoitellen elokuvan seuraamisen vaikeaksi.

Tarina kertoo miehestä, joka saapuu auttamaan ystäväänsä San Fransiscoon.

Miehellä on mukanaan kivi, joka auttaisi heidät pulasta. Kiveä kuitenkin haluavat muutkin ja sen vuoksi kaverukset joutuvat yllättävien tapahtumien keskelle.

Kiven merkitys on jätetty avoimeksi, katsoja voi mielessään luoda sille tarkoituksen.

Stonewashed-elokuva on ennakkotietojen mukaan komedia. Elokuvan huumori perustuu ääniin. Monenlaiset kännyköiden soittoäänet sekä tehosteäänet muodostavat suuren osan hauskuudesta.

Dialogi on lyhyttä, tekstiviestimäistä.

Tekninen toteutus toimii

Äänisuunnittelu on hyvin toteutettu, Eric Lee ja Fumi Iwasaki ovat luoneet nykyaikaisen nuorekkaan äänimaailman, joka kuvaa tämän päivän äänimaisemaa.

Jere Hartikaisen musiikki tukee tarinaa onnistuneesti. Musiikki on äänitetty hallitsevan voimakkaaksi, mutta teknisesti hyvin.

Minun korviini elokuvan musiikki kyllä kuulosti yksinkertaiselta jumputukselta, mutta ottaen huomioon kohderyhmän iän, ratkaisu toimii.

Amerikkalaisesta elokuvasta poiketen näyttelijät eivät ole kauniita ja huoliteltuja vaan enemmänkin arkipäiväistä jokamiestasoa.

Näyttelijöiden vähäinen elokuvakokemus ja teatteritausta näkyvät teatterimaisena, liioiteltuna ilmaisuna.

Tulevaisuuden lupauksia

Siimennon ja Rinnekankaan debyytti pitkän elokuvan saralla on loppujen lopuksi onnistunut. Ei ole ollenkaan helppoa tehdä elokuvaa vieraalla kielellä ja ulkomailla, puhumattakaan elokuvaa ylipäätään.

Ensimmäiseksi pitkäksi elokuvaksi Stonewashed on ansiokas.

Jos vertaa Renny Harlinin Jäätävään poltteeseen, Siimennon ja Rinnekankaan esikoinen on taiteellisesti aivan eri sarjassa. Harlinin ensimmäinen oli suoraviivaista mäiskettä, kun taas Rinnekankaan ja Siimennon teoksessa on syvällisempää näkemystä, sisältöä on pohdittu. Sillä perusteella miesten uralta voi odottaa paljon.

En päässyt selville elokuvan sanomasta. Se lienee rajoittuneen käsityskykyni syytä eikä Stonewashed-elokuvan tekijöiden.

Kuitenkin käsikirjoituksen osuus elokuvan teossa on merkittävä ja siihen kannattaa panostaa. Olen kuitenkin toiveikas Rinnekankaan ja Siimennon suhteen ja uskon heidän kehitykseensä käsikirjoituksen laatimisessa.

Kaikkinensa Stonewashed on hatunnoston arvoinen teko Iisalmen omilta pojilta.

Stonewashed. Käsikirjoitus Jarmo Siimento, Jarno Rinnekangas, Sage J. Drake. Ohjaus Jarmo Siimento. Äänisuunnittelu Erik Lee, Fumi Iwasaki. Musiikki Jere Hartikainen ja Sami Liuski. Pääosissa Clive Worsley, Janine Pibal, Andrew Rosenbach, Greg Woods.