Rinnekangas ja Siimento keskittyvät seuraavaksi leikkaamaan

Stonewashed-elokuvan kuvaukset nappiin San Franciscossa

Iisalmen Sanomat 27.8.1999
Pirjo Nenola

Stonewashed-elokuvan miespääosaan, Johnin rooliin tuli valituksi Clive Worsley (keskellä).

Iisalmesta lähtöisin olevat elokuva-alan opiskelijat Jarno Rinnekangas ja Jarmo Siimento saivat ensimmäisen kokopitkän elokuvansa Stonewashed kuvaukset onnellisesti valmiiksi San Franciscossa ja sen ympäristössä. Kuvauksia tehtiin heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin - kuutena päivänä viikossa ja 12 tuntia päivässä.

- Casting (näyttelijöiden valinta) onnistui hyvin. Kaiken kaikkiaan kuvaukset sujuivat ilman ongelmia, kotimaahan palannut Rinnekangas iloitsee. Rinnekangas jatkaa opintojaan Rovaniemellä, Siimento Kaliforniassa. Seuraavaksi on vuorossa elokuvan leikkaaminen, jota miehet tekevät kumpikin omassa opinahjossaan sähköpostin välityksellä keskustellen.


Nuori Janine Pibal on naispääosassa Melanien roolissa.

Leikkaamisvaiheessa ei elokuvan rakennetta tarvitse enää kovin paljon miettiä, koska elokuvasta oli valmiina tarkka kuvaussuunnitelma. Leikkaaminen on enemmänkin raakaa teknistä työtä. Käsikirjoituksen Rinnekangas ja Siimento tekivät yhdessä, myös sähköpostia hyödyntäen. Kuvausvaiheessa kaverukset suunnittelivat ennakkoon yhdessä ohjauksen ja kuvauksen, mutta itse kuvauspaikoilla Siimento ohjasi ja Rinnekangas vastasi kuvauksesta. Alun perin heidän oli tarkoitus ohjata elokuva yhdessä, mutta työnjakoon kuvaustilanteessa päädyttiin lähinnä näyttelijöiden takia; heidän kannaltaan oli helpompaa, että tilanteissa oli selvästi yksi ohjaaja. Elokuvan tuotannosta vastaavat molemmat.

Mielenkiintoinen henkilögalleria

Kalifornian alueella ilmestyvässä näyttelijöiden Iehdessä olleeseen ilmoitukseen tuli 300 vastausta. Koekuvaukseen kutsuttiin 150 näyttelijää. Heistä 14 tuli lopulta valituksi elokuvan rooleihin.

- Osalla hakijoista oli elokuvakokemusta, osalla näyttämökokemusta. Jotkut heistä olivat näytelleet sivurooleissa esimerkiksi Nash Bridges-sarjassa, Rinnekangas kertoo.

- Rooleihin valitsemamme näyttelijät olivat tosi innostuneita käsikirjoituksesta; osa heistä hyväksyi roolitarjouksemme juuri sen takia. Jarno Rinnekangas toteaa, että koe-esiintyminen on ehdoton - casting on puolet ohjauksesta.

Rinnekangas ja Siimento analysoivat koe-esiintyjien suoritukset videolta ja löysivät siten rooleihin juuri oikeat näyttelijät. Rooleihin tekijät valitsivat eri ikäisiä, englantia eri aksenteilla puhuvia ja eri etnisiä ryhmiä edustavia näyttelijöita, jotta henkilögalleria olisi mahdollisimman mielenkiintoinen. Miespääosaan tuli valituksi 36-vuotias Clive Worsley, naispääosaan 25-vuotias Janine Pibal.

- Valitsimme kaikki näyttelijät heidän taitojensa perusteella, koska emme halunneet elokuvaan pelkästään ulkoisesti hyvännäköisiä ihmisiä, Rinnekangas sanoo, vaikka tunnustaakin, että Rebeccan rooliin valittu Kimya Borhanjoo edustaa elokuvassa naiskauneutta.

Näyttelijät suhtautuivat suomalaisiin elokuvantekijöihin hyvin. Monenlaisiin tuotantoihin tottuneet näyttelijät tulivat itse paikalle sovittuina aikoina ja olivat puolestaan tyytyväisiä siihen, että Stonewashedin kuvaukset toteutettiin ammattimaisesti ja tiukasti aikataulussa pysytellen.

Ennen kunkin päivän kuvauksia ryhmällä oli tunnin palaveri, jossa käytiin Iäpi pääkohdat. Rinnekangas antaa tunnustusta Siimentolle, joka hallitsi hyvin ensimmäisen pitkän elokuvansa ohjaamisen ja vielä vieraalla maaperällä. Siimentolla on takanaan kolme vuotta opintoja Kaliforniassa, joten kieli ja sikäläinen elämänasenne ovat jo tulleet hänelle tutuiksi.

Kliseitä vältellen

Tuotantoryhmään kuului Siimenton opiskelukavereita. Esimerkiksi kuvausryhmässä Rinnekankaan apuna oli noin 10 henkeä. Elokuvan musiikki tehdään tämän talven aikana ja siitä vastaavat elokuva-alan musiikinopiskelijat.

- Kuvaustyyli on hollywoodmainen eli käytimme mm. kamera-ajoja ja nopeita leikkauksia.

Löysimme keskeltä San Franciscoa mukavan metsän. Elokuvassa onkin noin puolet cityä ja puolet on kuvattu metsässä, vuorilla ja meren rannalIa.

Elokuvassa on ennalta arvaamattomia käänteitä ja sama tyyli jatkuu äänimaailmassa. Rinnekangas kertoo, että esimerkiksi kohtaukset, joissa on "pahojen kavereita" rikotaan äänimaailmalla, joka ei ole täysin vakavasti otettava eli tekijät pyrkivät välttämään kliseitä.

- Kun olen katsonut kunnon tekniikalla toteutettuja otoksia, on tunne, että nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista tehdä hyvä elokuva eli loppu on meistä itsestämme kiinni, Rinnekangas miettii.

Hän sanoo, että kun kuvaukset saatiin valmiiksi, tunne oli hieno. Siihen mennessä häntä jännitti, kuinka kaikki sujuisi.

- Oli pieni voittajan tunne!

Vilkki Studioiden Stonewashed-elokuva valmistuu ensi kesäksi. Rinnekankaalla ja Siimentolla on tarkoitus viedä se eri festivaaleille ja hankkia sille levittäjä. Suomen tv-kanavat ovat olleet jo elokuvasta kiinnostuneita, mutta tekijät ovat sitä mieltä, että työtä kannattaa ensin kierräittää jonkin aikaa alan festivaaleilla.