Jarno ja Jarmo tekevät käyntikortikseen kokopitkää elokuvaa San Franciscossa

Iisalmen Sanomat 10.6.1999
Pirjo Nenola

Iisalmesta kotoisin olevat elokuva-alan opiskelivat Jarmo Siimento ja Jarno Rinnekangas aloittavat heinäkuun puolivälissä pari kuukautta kestävät kokopitkän elokuvan kuvaukset San Franciscossa Yhdysvalloissa. Käsikirjoittaja-ohjaajien tarkoituksena on tehdä työnimellä Stonewashed kulkevasta 90 minuttisesta elokuvasta käyntikorttinsa tulevalle uralle.

Siimento päätti viikko sitten elokuva-alan opintonsa College of San Mateossa ja suuntaa syksyllä jatko-opiskelemaan tv- ja elokuva-alaa San Jose State Universityyn. Rinnekangas opiskelee videoilmaisua Lapin yliopiston medialinjalla Rovaniemellä. Kaverusten koulutus on aika lähellä toisiaan, vaikka oppilaitokset sijaitsevat eri puolilla maapalloa.

Siimento on opiskelujansa kuluessa tehnyt kolme lyhytelokuvaa ja osallistunut opiskelutovereidensa projekteihin mm. kuvaajana ja äänittäjänä. Rinnekangas on tehnyt kaksi omaa lyhytelokuvaa ja ollut vastaavasti avustajana muiden opiskelijoiden elokuvissa.

Ensimmäiset yhteiset elokuvakokeilunsa Rinnekangas ja Siimento tekivät jo 15-vuotiaina. Tuolloin heille kehittyi jo visio ja näkemys heidän näköisestään elokuvasta. Ammattiopinnot ovat lähinnä opettaneet esimerkiksi suunnittelemaan ammattimaisesti budjettia.

Elokuva-alalle aikovan on hyvä jossakin vaiheessa tehdä pitkä elokuva, jolla markkinoida itseään. Rinnekangas ja Siimento päätyivät tekemään elokuvansa Yhdysvalloissa, koska näin kieleksi saadaan englanti, mukana tekijä joukossa on Siimennon opiskelukavereita ja alueella on runsaasti kiinnostuneita ammattinäyttelijöitä.

- Ilmoitimme Kaliforniassa ilmestyvässä Casting Connection-lehdessä ja vastauksia tuli yllättävän paljon. Suurin osa on teattereiden näyttelijöitä, jotka haaveilevat tv- ja elokuvarooleista, Siimento kertoo.

Koekuvauksia tehdään vielä, ennen kuin elokuvan koko miehitys lyödään lukkoon. Pääroolissa on Siimennon opiskelukaveri, joka on aikaisemminkin näytellyt hänen elokuvissaan.

Naturalistinen komedia

Stonewashed on komedia, jossa huumori lähtee roolihahmoista, heidän tekemisestään. Elokuva kertoo pikkukaupungin konnasta, joka joutuu melkoiseen pyöritykseen saapuessaan San Franciscon alueelle. Käsikirjoitukseensa tekijät ovat hakeneet yllätyksellisyyttä ja loppuyllätys paljastuu viimeisessä otoksessa. Kliseitä he ovat yrittäneet välttää.

- Käsikirjoituksen olemme yrittäneet tehdä niin, että katsojille tulee ahaa-elämyksiä eikä kaikki ole itsestään selvää, Rinnekangas sanoo.

Tekijät tietävät, että hyvä käsikirjoitus on menestyvän elokuvan kivijalka. Käsikijoitusta he ideoivat sähköpostin välityksellä puolitoista vuotta ja ensimmäinen treatment alkoi hahmottua viime kesänä. Varsinainen käsikirjoitus dialogineen valmistui kaksi kokopitkää elokuvaa käsikirjoittaneen Sage J. Draken avustuksella tämän vuoden huhtikuussa.

Samanlainen kuvakerronta

- Teemme elokuvia, jotka ovat kaupallisen Hollywood-elokuvan ja taide-elokuvan välimaastossa vähän Scorsesen tyyliin. Me tykätään tehdä elokuvia katsojille, ei niinkään itsellemme, Jarmo Siimento määrittelee.

- Voisimme tehdä elokuvia halvallakin; ei taustalla tarvitse olla käynnissä älytön miljoonakoneisto, Rinnekangas luonnehtii.

Kaverukset puhuvat Tupu, Hupu ja Lupu -tyylillä. Kun toinen aloittaa, toinen täydentää ajatuksen loppuun. Yhdysvaltalaiset näyttelijät ovat hieman hätkähtäneet kuullessaan, että ohjaajia on kaksi, mutta Rinnekangas ja Siimento tietävät tulevansa toimeen ja ajattelevansa elokuvan tekemisestä samalla tavalla. Heillä on samanlainen kuvakerronta ja tyyli. Vaikka toinen olisi jonakin kuvauspäiviinä poissa, toinen tietäisi, mitä poissaolija haluaa.

Elokuvan rahoitus tulee Lapin yliopiston mediataiteen yksiköltä, College of San Mateolta, San Jose State Universityltä, apurahoista sekä täkäisiltä sponsoreilta. Siimento ja Rinnekangas kiittelevät Olvia ja Experttiä, jotka uskoivat hankkeeseen ja lähtivät sitä tukemaan.