Stonewashed - jenkkielokuva iisalmelaisilta tekijöiltäSalmetar 15.6.2001
Jarno Hiltunen

Iisalmesta lähtöisin olevien Jarmo Siimennon ja Jarno Rinnekankaan monen vuoden uurastus palkitaan, kun heidän yhdessä työstämänsä Yhdysvalloissa kuvattu elokuva Stonewashed (kesto noin 55 minuuttia) saa ensi-iltansa 16. kesäkuuta Kulttuurikeskuksessa.

Elokuvan ohjannut Jarmo Siimento on opiskellut elokuva-alaa Kalifornian College of San Mateossa ja opiskelee parhaillaan San Jose State Univeristyssä Yhdysvalloissa. Kuvaajana ja editoijana toiminut Jarno Rinnekangas opiskelee videoilmaisua Lapin yliopistossa. Kummankin tarkoituksena on saada töitä televisio- ja elokuva-alalta.

Rinnekangas ja Siimento ovat tunteneet toisensa lapsesta asti. Kotivideoiden tekemisen he aloittivat noin 15-vuotiaina. Harrastus muuttui vakavammaksi editointikurssin käymisen jälkeen.

Iisalmen kulttuurikeskuksen editointivälineet loivat edellytyksen kehittyä edelleen, sillä ne mahdollistivat omien elokuvien leikkaamisen.

Stonewashed-elokuvaa edelsi useita muita lyhyempiä elokuvia ja dokumentteja. Siimento on kuvannut Kaliforniassa dokumentin, Service League, joka kertoo järjestöstä, joka auttaa vankilasta vapautuvia rikollisia sopeutumaan yhteiskuntaan. Dokumentti pääsi mukaan Pennsylvanian elokuvafestifaaleille ja televisiolevitykseen.

Rinnekangas taas on saanut elokuva-alan kokemusta tekemällä lyhytelokuvia ja Jyrkiin musiikkivideoita.

Ihmiset juoksevat turhuuksien perässä

Stonewashed-elokuvan tekemistä edelsi rahoituksen ja välineistön hankinta. Kuvauslaitteet tulivat Lapin yliopistosta, jossa elokuva myös editoitiin. Äänilaitteet, valot ym. olivat peräisin San Franciscosta. Muuta rahoitusta elokuva sai apurahoista ja kahdelta iisalmelaiselta sponsorilta, Olvilta ja Expert paikallissähköltä. Omaa rahaa elokuvantekijät saivat laittaa elokuvaan muutamia kymmeniä tuhansia markkoja.

- Ilman ulkopuolista rahoitusta laitteiston hinta olisi ollut monta sataa tuhatta. Laitteiston ja rahoituksen saanti ei kuitenkaan tuottanut vaikeuksia, vaan kaikki olivat hyvin innostuneita, toteaa Siimento.

Näyttelijät elokuvaan hankittiin ilmoittamalla Kalifornialaisessa Casting Connection-lehdessä. Tarjokkaiden määrä oli yllättävän suuri.

- Noin kolmesataa näyttelijäehdokasta lähetti valokuvansa. Ensimmäiseen koe-esiintymiseen valitsimme sataviisikymmentä ja toiseen kolmekymmentä esiintyjää, joista valkattiin 12 näyttelijää elokuvaan. Kaikilla oli aiempaa kokemusta elokuvista ja teatterista. Näyttelijät suhtautuivat meihin asiallisesti, vaikka olimme ulkomaalaisia ja nuoria, Siimento ja Rinnekangas muistelevat.

Stonewashed:ia voidaan luonnehtia Internetin välityksellä tehdyksi elokuvaksi, sillä se kuvattiin San Franciscossa ja leikattiin Rovaniemellä. Materiaali liikkui mantereiden välillä sähköisessä muodossa. Nimi Stonewashed kuvaa elokuvan sanomaa ja sisältöä.

- Nimi on symbolinen. Elokuvassa kaikki pyörii erään kiven (stone) ympärillä. Nimi viittaa hulluun kivenkerääjään, joka haluaa saada käsiinsä aivan tavallisen kiven, joka on hänelle tärkeä. Lisäksi elokuvan päähenkilö, John Fisher, on elokuvan lopussa kuin kivipesty, naurahtaa Siimento.

Elokuva kertoo John Fisheristä, joka yrittää ottaa yhteyttä san franciscolaiseen ystäväänsä Mike Sharpiin, koska heillä on yhteisiä bisneksiä. Tämä on kuitenkin kadonnut jäljettömiin. Tästä alkaa Fisherin kivinen tie.

- Kyseessä on kimuranttijuoninen parodia, jossa kivi vaikuttaa ratkaisevasti ihmisten välisiin suhteisiin. Elokuva kuvastaa myös nykyajan meininkiä, jossa kaikki huijaavat toisiaan Rinnekangas huomauttaa.

Stonewashed-elokuva sisältää myös kaupallisuuden kritiikkiä.

- Elokuvan kivienkerääjän himoitsema kivi on aivan tavallinen kivi, mutta koska hän on valmis siitä maksamaan, on se haluttava. Kivi symboloi turhuuksien perässä juoksemista. Esimerkiksi jalometalleilla on vain se arvo, minkä kulttuuri niille antaa. Merkkivaatteissa taas ihmiset ovat valmiit maksamaan pelkästään merkistä, pohtivat Siimento ja Rinnekangas.

Hyvin toimeentulevat pärjäävät Yhdysvalloissa

Oleskelu Yhdysvalloissa oli Jarmo Siimennolle ja Jarno Rinnekankaalle maailmankuvaa avartava kokemus. Se merkitsi vieraan kulttuurin ja sen tapojen kohtaamista, mm. kuvauslupien kanssa sai olla tarkkana.

- Stonewashedia tehdessämme meidän oli suunniteltava hyvin tarkasti mitä aioimme kuvata ja hankittava tarvittavat luvat, jottei meitä olisi haastettu oikeuteen mistään. Kaikki kirjalliset sopimukset piti olla viimeisen päälle, sillä pikkuasioistakin oikeuteen joutuminen on aika tavallista, huomauttavat Rinnekangas ja Siimento.

Stonewashed-elokuvan tekijöiden suomalainen kulttuuritausta näkyy myös elokuvassa, vaikkei sitä ole tarkoituksella korostettukaan.

- Oma kulttuurimme voi näkyä ohjauksessa ja suhtautumisessa kuvattuihin asioihin. Selvimmin suomalaisuus näkyy kuitenkin kännyköiden runsaassa käytössä elokuvassa. Yhdysvalloissa kännykät eivät ole lyöneet itseään läpi samalla tavalla kuin meillä. Se pistää eniten silmään, pohtivat Rinnekangas ja Siimento.

Kulttuuriset erot näkyivät myös jokapäiväisessä elämässä, esimerkiksi sosiaalinen etäisyys on Yhdysvalloissa suomalaisittain ajatellen pieni.

- Ihmiset ovat avoimempia ja hymyilevät enemmän. He tulevat lähelle, kättelevät ja halailevat. Kysymys on kohteliaisuudesta, esimerkiksi on kohteliasta sanoa, että "minäpä soittelen myöhemmin," muttei se välttämättä tarkoita, että henkilö todella aikoisi soittaa. Asiaa tuntemattomalle voi syntyä mielikuva pinnallisuudesta, toteaa Siimento.

Yhdysvalloissa vallitsevaa sosiaaliturvajärjestelmää ei voi verrata suomalaiseen vastaavaan.

- Esimerkiksi terveydenhoidon taso riippuu avun tarvitsijan varallisuudesta. Ensimmäinen, mitä sairaalan mennessä potilaalta kysytään, on vakuutus. Vakuutuksia on erilaisia: halvemmilla pääsee halvempiin sairaaloihin ja kalliilla saa huippuhoidon kalliissa sairaalassa. Jos ihminen joutuu asunnottomaksi, hänen on vaikea saada apua mistään. Yhdysvalloissa pärjäävät ne, joilla on rahaa, Siimento tiivistää.