lisalmelaisopiskelijat tekevät kokopitkän elokuvan Kaliforniassa

Savon Sanomat 11.6.1999
Sari Tenhunen

Heinäkuun 15. päivä alkaa Kaliforniassa kokopitkän komedian kuvaaminen, jonka ohjaajina ja käsikirjoittajina ovat iisalmelaiset elokuva-alan opiskelijat Jarmo Siimento ja Jarno Rinnekangas.

- Stonewashed-elokuvasta tulee juonellinen komedia, jossa roolihenkilöillä on tärkeä merkitys elokuvan luonteeseen. Perinteistä "poikien elokuvaa", jossa veri lentää ja pelti paukkuu, emme aio tehdä, pojat sanovat kuin yhdestä suusta.

Uusiksi Rennyiksi heitä ei siis voi sanoa, mutta mikään pilipalifilmi ei kuitenkaan liene kyseessä.

Lyhytelokuvia jo 15-vuotiaana

23-vuotiaat kaverukset aloittivat elokuvaharrastuksen jo 15-vuotiaina tekemällä lyhytelokuvia. Koulujen jäIkeen he kävivät kansanopistossa vuoden.

Sittemmin Jarmo lähti opiskelernaan elokuvien tekemistä San Fransiscon lähistöllä sijaitsevaan College of San Mateoon ja jatkaa opintojaan San Jose State Universityssa. Jarno opiskelee edelleen mediatieteitä Lapin yliopistossa Rovaniernellä.

- Elokuvasta tulee luonnollinen komedia, jossa pikku-kaupungin konna seikkailee San Fransiscossa. Tarina kehkeytyy yllätyksellisesti konnan sattumuksien ympärille, Jarmo j a Jarno kertovat.

- Elokuvan luonne ei sisällä Hollywood-kliseitä, mutta ei taidettakaan. Aivan tavallista ei poikien mukaan kuulemma ole se, että opiskelijat tekevät ominpäin kokopitkän eli 90 minuutin mittaisen elokuvan. Poikien opinahjot antoivat elokuvakaluston käyttöön.

Kaliforniasta apua elokuvan tekoon

- Elokuva oli alunperin tarkoitus kuvata Suomessa. lisalmessakin olisi ollut tosi hyviä tyyppejä elokuvan rooleihin tarjolla, mutta Kaliforniassa oli paremmin apua saatavilla elokuvan tekoon.

- Näyttelijät ovat enimmäkseen amatööri- ja aloittelevia näyttelijöitä, kuvausryhmä on koottu Jarmon opiskelukavereista, Jarno kertoo.

Elokuvan yli 300 000 markan budjettia rahoittavat myös muutamat iisalmelaiset yritykset.

- Pääosan esittäjille maksetaan palkkaa, mutta itse taidamme jäädä odottelemaan tulevia provikoita, pojat aprikoivat.

Elokuva nähdään neloskanavalla?

- Ainakin neloskanava Suomessa on ollut kiinnostunut elokuvastamme, jos siitä tulee hyvä. Kun elokuva on valmis, sitä tarjotaan muun muassa välittäjille, jotka levittävät sitä sitten vaikka ympäri maailmaa, Jarmo ja Jarno kertovat.

Hivenen poikia surettaa jättää Suomen suvea, mutta tärkeintä heille on, että he saavat tehdä elokuvia.

- Suomessa elokuvamaailma on aikalailla sisäpärin hommaa. Täytyy olla jokin "käyntikortti", millä osoittaa kykynsä.